sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Traditie si ospitalitate in inima Vladiei.

În zilele de azi oamenii tind sa nu mai acorde atenţie lucrurilor simple, care sunt cu adevarat importante şi care ar trebui sa aibǎ o semnificaţie aparte în vieţile tuturor. Tot mai mulţi tineri încep sa nu mai respecte tradiţiile şi obiceiurile din strabuni, unii din neputinţǎ, alţii din comoditate şi nepǎsare.

Pentru a încerca sǎ opreascǎ aceastǎ continuǎ ignoranţǎ, prof. Cǎlin Boambǎ de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” si conf.univ.dr. Ioan Dănilă, Universitatea "Vasile Alecsandri" au iniţiat proiectul educaţional numit “Promovarea specificului naţional prin specific regional”, beneficiind şi de sprijinul Consiliului Judeţean Bacău. Acesta va dura patru ani de zile.
Dupa ce la mijlocul lui decembrie, în 2010, prima etapǎ a acestui proiect a avut deja loc (concursul intitulat “Datini şi obiceiuri de Crǎciun şi Anul Nou specifice Moldovei”) a sosit acum momentul celei de-a doua etape. Astfel, un grup format din prof. Cǎlin Boambǎ, prof. Miticǎ Pricopie, coordonatorul ansamblului “Ciobanaşul”, elevii Adrian Biţa ( XI A) şi Laslǎu Iustin (X B), însoţiţi şi sprijiniţi de omul de afaceri Costel Dǎdǎlicǎ a vizitat satul Vladia din comuna Dragomireşti, judeţul Vaslui cu ocazia manifestǎrilor de Anul Nou pe rit vechi. Scopul acestei vizite a fost cercetarea amǎnunţitǎ pe teren a tradiţiilor şi obiceiurilor din acest loc.

O primǎ impresie a fost aceea cum cǎ, deşi mult mai timizi decât în trecut, localnicii încǎ mai pǎstreazǎ tradiţiile şi obiceiurile specifice Moldovei. Dupǎ primele cercetǎri am putut observa : jocul caprei cu harap, harapul cu sǎbii - un personaj autentic, baba, moşneagul, dracul, fanfarele, costumele si nǎţiile care, în terminologia localǎ reprezintǎ toate acele personaje care se pare cǎ îşi au originea în perioada migraţiilor. Obiceiul este similar cu cel din Lipova in ceea ce priveşte personajele şi costumaţiile. De asemenea, fanfara este identicǎ cu cea din Lipova iar repertoriul este exact acelaşi.

Dupǎ spusele localnicilor, aceste tradiţii nu mai au amploarea de altă dată, atunci când “clocotea satul”iar oamenii veneau din toată ţara la rude pentru a-i vedea. Am putut lua parte la jocul caprei cu harap, demonstrat în totalitate în curtea unui localnic al Vladiei. Tot aici a fost chemat şi un reprezentant al unei televiziuni centrale (Antena 1), care a surprins pe suport video obiceiul, acesta fiind şi prezentat într-un reportaj.
Am mai asistat şi la un alt obicei de dimensiuni mai mici, culegând versurile, pentru a le putea compara cu cele din Bacǎu.

Întrebat fiind de ce a ales satul Vladia ca primă locaţie, prof. Călin Boambă a spus că “acesta este un obicei foarte restrâns ca zonǎ şi cǎ de aceea şi-a dat interesul sǎ îl surprindǎ”. Foarte interesat de obiceiul caprei cu harap, prof. Miticǎ Pricopie doreşte sǎ aducǎ harapul, personajul principal, într-un ansamblu folcloric, acest lucru reprezentând o premierǎ.

Din punct de vedere al continuǎrii acestui proiect, prof. Călin Boambă ne-a mǎrturisit cǎ cercetǎrile pe teren vor continua pe tot parcursul anului 2011. De asemenea, la sfârşitul lunii ianuarie va avea loc o dezbatere pe tema “Tradiţie versus modernitate” dar şi un concurs foto intitulat “Instantanee de Anul Nou”.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Originals.ro - Magazin online cu adidasi, haine si accesorii
© Bacaul Pe Net 2010 - 2011 - All rights reserved!