duminică, 23 ianuarie 2011

Declinul Casei "Vasile Alecsandri" ?!

Zi de zi, ceea ce ar trebui sa reprezinte un punct de reper al turismului pe plan judetean este supus vandalismului si degradarii, fiind mai degraba un spatiu destinat oamenilor strazii decat vizitatorilor. Lipsa unor valori autentice si impactul negativ de o amploare majora pe care il au pseudo personalitatile asupra masei se dovedeste a fi tot mai dezastruos.

Asa se poate explica atentia acordata unui monument istoric deosebit de important, locul in care s-a nascut una din cele mai proeminente personalitati ale culturii romane si cel care a fost pentru o perioada lunga de timp considerat poetul national al romanilor : Vasile Alecsandri.

Astfel, Ioan Danila, conferentiar univ. dr. la Universitatea „Vasile Alecsandri „din Bacau a inaintat un apel pentru salvarea casei cu acelasi nume, imobil aflat pe strada George Apostu, nr. 9. Conform legislatiei in vigoare, monumentele istorice trebuie asigurate prin paza indiferent de regimul de proprietate sau de starea lor de conservare, lege care pare sa fie trecuta cu vederea de administratia publica.

Ceea ce isi propune sa realizeze acest document este instituirea pazei permanente, prin Politia Locala, care sa asigure integritatea intregului spatiu.

Pentru acest lucru, acesta aduce o serie de argumente cum ar fi: incadrarea cladirii in lista monumentelor istorice si apartenenta poetului la nivelul orasului, Vasile Alecsandri fiind nascut in Bacau. Pe langa acestea, anumiti clerici, oameni de stiinta si politicieni si-au exprimat acordul cu privire la institutionalizarea unei Case-Muzeu.

In realizarea obiectivelor propuse se vor strange semnaturi de la tot cei care doresc sa se implice si care constientizeaza gravitatea situatiei.

De exemplu, la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, actiunea s-a demarat deja, elevii primind toate informatiile necesare pentru a-si exprima optiunea. In cele din urma, majoritatea au imbratisat ideea, intelegand importanta ocrotirii si promovarii valorilor culturale.

1 comentarii:

Încercaţi să transformaţi într-o adeziune on line acest document.
Poate că şi aşa i-om mişca pe... Deşi, dacă n-au mişcat un deget până acum, e pentru că se ştiu/cred/simt de nemişcat.

Trimiteți un comentariu

Originals.ro - Magazin online cu adidasi, haine si accesorii
© Bacaul Pe Net 2010 - 2011 - All rights reserved!